Femra Sot

Friday, Dec 09th

Last update09:55:58 AM

You are here Kuzhina Vetit e mira të ushqimeve Qumështi i Bletes

Qumështi i Bletes

Ç’është Qumeshti i Bletes ose ndryshe Xhelatina Mbretërore?Ai është një lëng i bardhë me vlera të larta ushqyese, që del nga gjendrat e faringut , nga koka e bletave të vogla punëtore për ushqyerjen e larvave punëtore, meshkujve në fazën e parë dhe larvave të mbretëreshës. Ky është ushqimi i vetëm i mbretëreshës dhe njihet gjithashtu me emrin “qumështi i bletës”.

Vetitë kuruese dhe shkaqet e përdorimit:

 • Aktivizon gjëndrat seksuale, shton nivelin e hormonit të shtatzanisë “Progesterone” dhe të hormonit mashkullor “Testosterone”.
 • Forcon sistemin riproduktiv duke shtuar pjellshmërinë (mundësinë për të lindur fëmijë).
 • Është i dobishëm për kurimin e zmadhimit dhe infeksionit të prostatit.
 • Përmirëson funksionet e mëlçisë dhe veshkave dhe shton përqindjen e albuminës dhe glukogjenit në mëlçi. Ka rëndësi të veçantë në kurimin e infeksionit viral të mëlçisë.
 • Pakëson mundësinë e arteriosklerozës, normalizon nivelin e kolesterolit dhe yndyrave të trefishta në gjak.
 • Kuron varfërimin e gjakut “Aneminë”, sepse rrit prodhimin e rruazave të kuqe dhe të bardha të gjakut dhe rrit numrin e pllakave të gjakut, të cilat luajnë rol të rëndësishëm në mpiksjen e gjakut kur pritesh apo plagosesh.
 • Korrigjon sekrecionet e yndyrave të lëkurës për t’i normalizuar ato dhe nxit asimilimin e ushqimit brenda qelizave të lëkurës.
 • Luan rol antibiotik dhe antimukozë. Përdoret për parandalimin e sëmundjeve infektuese (ngjitëse).
 • Hap oreksin dhe vepron në ngritjen e peshës së trupit, duke u konsideruar si: “Ushqimi gjigand”.
 • Rifreskon memorien dhe fuqizon organizmin në përgjithësi.
 • Në lidhje me të sëmurët diabetik, ushqimi i bletës mbretëreshë përmirëson përfitimin nga glukoza, prodhon fuqi dhe shton nxjerrjen e hormonit insulinë në qelizat beta të pankreasit.
 • Vonon shenjat e mplakjes që shfaqen në organet e trupit dhe në lëkurë, si rezultat i përmbajetjes së lartë të Vitaminës B, dhe veçanërisht të Vitaminës B5, që ndryshe quhet Pantothenic Acid.
 • Qumështi i bletës ka ndikim rrënjësor në stabilitetin nervor dhe shpirtëror, sepse rrit konsumimin e oksigjenit nga truri dhe kjo bën që të pakësohet pikëllimi dhe të shtohet përqendrimi, gatishmëria dhe rezistenca.
 • Përmban lëndë Inositol, e cila vepron në heqjen e yndyrës nga mëlçia, në pakësimin e kolesterolit në gjak, si dhe është i domosdoshëm në ruajtjen e shëndetit të flokut.

Këshilla që duhen pasur parasysh para përdorimit të qumështit të bletës:

Ekzistojnë disa sëmundje, mbartësit e të cilave duhet të konsultohen me mjekun e tyre para përdorimit të qumështit të bletës. Këto raste janë:

 • Të sëmurët me astmë.
 • Ata të sëmurë që mund t’ju shkaktohet alergji nga disa përbërës të qumështit të bletës.
 • Gjendjet e rënda kancerore.
 • Të sëmurët me tension të ngritur të gjakut.
 • Të sëmurët që vuajnë nga ulcerat dhe infeksionet e gypit tretës dhe nga aktiviteti i lartë i gjëndrave
 • Foshnjat që pinë gji (nën dy vjeç).

Doza dhe mënyra e përdorimit:

Qumështi i bletës i freskët:

 •  Për të rriturit: 500-1000 mg në ditë
 • Për fëmijët: 30-50% e dozës së të rriturve

Qumështi i bletës i tharë:

 • Përdoret me doza më të vogla se ai i freskëti, sepse ky humb 2/3 e peshës (nga uji) dhe nuk mbet prej tij veçse 1/3 dhe ajo është më e përqendruar. Pra, nga 300 mg qumësht blete të freskët përfitohen 100 mg qumësht blete të tharë.
 • Mënyra më e mirë për përdorimin e këtij qumështi të tharë është që të vendosësh sasinë e duhur nën gjuhë deri sa të tretet plotësisht, për rreth 2-5 minuta.
 • Këshillohet që pas shërimit nga sëmundja, të mos përdoret për një apo dy muaj.
 • Doza e përshtatshme për përdorim të përgjithshëm është 1-2 gram nga qumështi i bletës i freskët i përzierë me 100 gram mjalt blete, dhe të hash nga një lugë dy herë në ditë, një orë para buke.

Ruajtja dhe rezervimi:

 • Qumështi i freskët i bletës ruhet në frigorifer, në temperaturë -20°C.
 • Kapsullat dhe qumështi i tharë i bletës ruhet në temperaturën normale të dhomës.

Rekomandime:
Rekomandohet konsumimi për 30 dite, dy herë në vit: Pranverë dhe Vjesht.

njomza-222

radiovati